Shëndetësi

Orizi i bardhë është në të vërtetë më i mirë sesa orizi kafe?

Nëse keni pasur probleme shëndetësore ose keni dashur të humbni peshë, ju mund të keni kaluar nga ngrënia e orizit të bardhë në orizin kafe.

Orizi kafe shpesh reklamohet për përfitimet shëndetësore, ndërsa orizi i bardhë është thënë të jetë i keq në shumë komunitete të ndërgjegjshme për shëndetin. Por, a është orizi kafe me të vërtetë i shëndetshëm se orizi i bardhë? Përgjigja mund t’ju befasojë.

Debati për orizin

Ka disa arsye që orizi kafe shpesh konsiderohet si opsioni më i mirë. Argumenti kryesor është se është një kokërr e plotë. Dallimi midis orizit kafe dhe orizit të bardhë është se orizi kafe është në formën e tij të papërpunuar, kokërr të plotë. Nga ana tjetër, orizit të bardhë i janë hequr krundet dhe mikrobet gjatë përpunimit. Drithërat e plota konsiderohen të jenë më të shëndetshëm, sepse përmbajnë më shumë fibra.

Fibra është një lëndë ushqyese që dihet se ul yndyrën, kontrollon sheqerin në gjak dhe rregullon tretjen. Është e vërtetë që orizi kafe përmban më shumë fibra sesa ai i bardhë pasi që është i parafinuar, por lloji i fibrave është i rëndësishëm për t’u shënuar, shkruan First For Women.

Ekzistojnë dy lloje të fibrave: të tretshme dhe të patretshme. Fibrat e tretshme thithin ujin për të zbutur jashtëqitjet tuaja në aparatin tretës, duke i bërë ato më të lehta për tu kaluar. Ngadalë formohet pjesa më e madhe dhe shkakton peristaltikën, të cilat janë kontraksione të zorrëve që ndihmojnë lëvizjen e mbeturinave nëpër sistemin tuaj.

Jo vetëm kaq, por fibrat e tretshme gjithashtu fermentohen në aparatin tretës për të ndihmuar në promovimin e një ekuilibri të mirë të baktereve në zorrë! Nga ana tjetër, fibrat e patretshme nuk thithin ujë dhe nuk fermentohen. Meqenëse nuk prishet fare, ajo formon një pjesë të madhe të zorrëve. Kur konsumohet në sasi të mëdha, në të vërtetë mund të shkaktojë inflamacion, siklet, fryrje të stomakut, gazra etj.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Advertisement Small

Flickr

  • blue in the middle
  • torsion sur le bleu
  • green on the top
  • continuum
  • with red
  • with right red
  • appeal
  • Blue umbrellas
  • Bocca della Veritä

About Author

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Footer Text

Radio Nostalgjia është Radio me seli në Zvicer, kryesisht jemi një radio me platform vetëm online dhe mundohemi ti argetojmë mira shqipëtarë anë e mbanë botës. Jemi shumë te lidhur edhe me diasporen tonë të dashur, të cilet kanë kontribuar dhe po kontribojnë shumë në trojet shqipëtare.