Shëndetësi

Çaji i gjelbër, rrushi dhe çokollata e zezë ndihmojnë në luftën kundër COVID-19

aji jeshil, rrushi dhe çokollata e zezë nuk do të shërojnë COVID-19, por sipas hulumtimit, përbërësit e tyre kimikë mund të bllokojnë një enzimë kryesore në coronavirus

Vaksinat anti-COVID-19 janë në faza të ndryshme të zhvillimit në të gjithë botën, por shumë njerëz mund të duhet të presin për një kohë të gjatë para se të marrin një prej tyre.

Ndërkohë, studiuesit po kërkojnë mënyra të tjera për të parandaluar njerëzit nga marrja e sëmundjes së shkaktuar nga SARS-CoV-2 dhe duket se ka disa gjëra që mund të jenë të dobishme.

Sipas një studimi të ri nga studiuesit e Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut, përbërjet kimike në ushqime ose pije, të tilla si çaji jeshil, çokollata e zezë dhe rrushi mund të bllokojnë funksionin e një enzime të veçantë – proteaza – e rëndësishme për qëndrueshmërinë e qelizave ndaj coronavirusit. Sipas gjetjeve, nëse proteazat frenohen, qelizat nuk mund të kryejnë funksione si përsëritje.

Studiuesit kryen simulime kompjuterike dhe studime laboratorike për të zbuluar se si e ashtuquajtura “proteaza kryesore” në coronavirus reagoi kur përballen me përbërje të ndryshme kimike të bimëve të njohura për vetitë e fuqishme antiinflamator dhe antioksidues.

Nga simulimi kompjuterik, u zbulua se përbërjet kimike nga çaji jeshil, dy lloje të ndryshme rrushi muscadine, pluhur kakao dhe çokollatë e zezë ishin në gjendje të lidhnin pjesë të ndryshme të proteazës kryesore.

Në eksperimentet laboratorike in-vitro, rezultatet ishin të ngjashme. Studiuesit vunë re se përbërjet kimike si në çajin jeshil ashtu edhe në rrushin muscadine ishin shumë të suksesshme në kufizimin e funksionit të proteazës, ndërsa pluhuri i kakaos dhe çokollata e zezë zvogëlojnë me sukses aktivitetin kryesor të proteazës pothuajse në gjysmë.

Çaji i gjelbër ose ndonjë prej përbërësve të përfshirë në studimin e Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut nuk pretendohej të ishin shërim për COVID-19, por përbërjet e tyre kimike mund të ndihmojnë njerëzit të mbrohen nga virusi.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Advertisement Small

Flickr

  • blue in the middle
  • torsion sur le bleu
  • green on the top
  • continuum
  • with red
  • with right red
  • appeal
  • Blue umbrellas
  • Bocca della Veritä

About Author

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Footer Text

Radio Nostalgjia është Radio me seli në Zvicer, kryesisht jemi një radio me platform vetëm online dhe mundohemi ti argetojmë mira shqipëtarë anë e mbanë botës. Jemi shumë te lidhur edhe me diasporen tonë të dashur, të cilet kanë kontribuar dhe po kontribojnë shumë në trojet shqipëtare.