Femra

Placenta previa: Rreziqet në shtatzëni dhe kujdesi i duhur

Në disa shtatzëni, placenta është e vendosur poshtë në mitër, duke mbuluar pjesërisht ose plotësisht hapjen e qafës së mitrës

Kjo gjendje quhet placenta previa dhe paraqet një rrezik të mundshëm si për nënën, ashtu edhe për foshnjën, për shkak të sasisë së tepërt të hemorragjisë para ose gjatë lindjes.

Placenta previa mund të haset në 1 nga 200 shtatzëni dhe mund të marrë 1 nga 2 format e mëposhtme:

1-Placenta previa e kufizuar – skaji i placentës ndodhet 2 centimetra larg nga hapja e qafës së mitrës, por nuk e mbulon atë. Në këtë rast, është e mundur të bëhet lindje natyrale.

2-Placenta previa – placenta mbulon hapjen e qafës së mitrës, duke e bërë të pamundur lindjen natyrale, sepse ekziston rreziku i një hemorragjie të madhe.

Shkaku i placenta previa-s nuk njihet, por ashtu si shkëputja e placentës, edhe kjo gjendje haset më shpesh te gratë që kanë lindur më parë, tek ato më të mëdha në moshë dhe tek ato që pinë duhan.

Rreziku është edhe më i madh, nëse keni kryer ndonjë ndërhyrje kirurgjikale në mitër. Rreziku duket se rritet ndjeshëm edhe nga lindjet e mëparshme të kryera me operacion.

Shenjat dhe simptomat

Hemorragjia vagjinale pa dhimbje është shenja kryesore e placenta previa-s. Gjaku zakonisht ka ngjyrë të kuqe të ndezur dhe sasia mund të variojë. Hemorragjia mund të ndalojë, por ajo shfaqet thuajse gjithmonë pas disa ditësh apo javësh.

Thuajse të gjitha rastet e placenta previa-s, mund të konstatohen përmes kontrollit me ultratinguj, para se të keni hemorragji. Meqenëse edhe kontrollet më të lehta në qafën e mitrës mund të shkaktojnë hemorragji, mund të kryhen vetëm kur lindja është e planifikuar dhe në rastet kur lindja me operacion është urgjente.

Me zgjerimin e mitrës, edhe placenta mund të lëvizë nga hapja e qafës së saj, në mënyrë që të kryhen disa kontrolle me ultratinguj.

Advertisement Small

Flickr

  • blue in the middle
  • torsion sur le bleu
  • green on the top
  • continuum
  • with red
  • with right red
  • appeal
  • Blue umbrellas
  • Bocca della Veritä

About Author

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Footer Text

Radio Nostalgjia është Radio me seli në Zvicer, kryesisht jemi një radio me platform vetëm online dhe mundohemi ti argetojmë mira shqipëtarë anë e mbanë botës. Jemi shumë te lidhur edhe me diasporen tonë të dashur, të cilet kanë kontribuar dhe po kontribojnë shumë në trojet shqipëtare.